Temaet for denne bloggen er oksygen. Dette grunnstoffet, som finnes i luften som gass, er vi alle sammen totalt avhengige av for å leve. Det vil si, alle vi som puster AEROBT. Aerobt betyr med oksygen. Det finnes også en rekke organismer her på jorden som ikke behøver oksygengass i næringsomsetningen sin, og disse kaller vi anaerobe organismer. De kan gjøre livsprosessene sine like godt helt uten oksygengass, altså kan de leve i lukkede beholdere og i tett oksygenfattig vann.
Kompostering med eller uten oksygen?
Når vi komposterer, blir det som kjent en voldsom oppformering av mikroliv i det komposterende materialet. I en vanlig kald- eller varm-kompost ønsker vi at disse organismene vi oppformerer skal være BRA for jorden og plantene våre, og at det skal være mange forskjellige. Det sikreste da, er å passe på at vi får organismer som har livsprosessen sin MED oksygen, aerobe organismer.
Det er fordi de fleste av de vanligste anaerobe organismene er sykdomsfremkallende eller produserer giftstoffer. Joda, noen anaerobe er uskadelige eller gunstige, men det er jo ikke sikkert det er disse vi har... Vi kan nemlig ikke vite med sikkerhet hvilke mikrober som følger med vårt kompostmateriale, og derfor vet vi heller ikke hvilke vi oppformerer. Da er det lurest å velge vekk alle de anaerobe, ved å passe på at det er nok oksygen i komposten vår til enhver tid.
Mangfold i aerob kompostering
I tillegg er det et helt utrolig mangfold av mikroliv som trives med oksygen, mens det er svært få organismer som trives uten. Dette innebærer at om haugen din blir anaerob, vil du kun få noen få arter mikrober i den. Den blir da i praksis et livløst materiale med kun noen få, sære innbyggere, som heller ikke gjør noe bra for jorden og plantene når du sprer komposten. Husk at kompost ikke bare er næringstilsetning, men også økosystem-tilsetning.
Hvordan få en luftig haug?
Dette er enkelt! Komposteringsprosessen bruker oksygen, og skiller ut karbondioksid - akkurat som deg og meg. Så haugen din trenger å puste.
Sørg for å ha en variert størrelse på bitene, eller snu komposten innimellom. Sørg også for at luft kommer til om du har den i en beholder med lokk. Da bør du ha en ventil, eller en glippe i lokket, for at oksygenet ikke skal ta slutt. Lag heller ikke haugen din for høy, så den ikke klemmer luften ut av det nederste laget med tyngden sin. Lager du husholdningskompost i spesialdunk, følger det som regel med en lufteskrue til lufting av komposten underveis. Bruk den!
Hvordan vet du om komposterings-prosessen er aerob?
En bra kompost skal lukte godt av jord. Begynner komposten din å stinke, da har den blitt anaerob! Du kan også se på fargen om den er riktig. Hvis du har en veldig varm varmkompost som blir svart i farge, da har den faktisk blitt anaerob. Den svarte fargen skyldes aktinomycetes-bakterien, som så og si er den eneste som liker det både supervarmt og oksygenfattig.
Comentarios